O le a le mea e sili ona lelei mo masks coronavirus?

O loʻo faʻataʻitaʻiina e saienitisi mea e manaʻomia i aso uma e suʻe ai le puipuiga sili e puipuia ai le coronavirus.O pusa aluga, ofu moe ieila ma ato gaogao origami o sui uma ia.
Ua fautuaina nei e le ofisa o le soifua maloloina feterale le faaaogaina o ie e ufiufi ai foliga i le taimi o le gasegase o le coronavirus.Ae o le fea mea e maua ai le puipuiga sili?
O le Centers for Disease Control and Prevention na faʻasalalau faʻataʻitaʻiga faʻapipiʻi e faʻaogaina i solosolo ma filiga kofe, faʻapea foʻi ma vitio e uiga i le faia o matapulepule e faʻaaoga ai paʻu paʻu ma ie gaugau o loʻo maua i le fale.
E ui lava o se ufiufi faigofie e mafai ona faʻaitiitia ai le sosolo o le coronavirus e ala i le puipuia o siama mai fafo e mafua mai i le tale poʻo le mafatua o se tagata ua aʻafia, fai mai tagata popoto, o le tele o le mea e mafai ai e matapulepule fale ona puipuia le tagata o loʻo ofuina mai siama e faʻalagolago i le talafeagai o le oloa Sex ma le lelei.Mea fa'aoga.
Saienitisi i le atunuu atoa ua agai atu e faailoa mea o aso uma e mafai ona sili atu ona faamama vaega ninii.I su'ega talu ai nei, na maua ai le maualuga o le fa'amama ogaumu a le HEPA, ato fa'amama mama, 600 aluga ma ie pei o ofu moe ieila.O fa'aputu kofe fa'aputu na maua lelei sikoa.O sikafu ma mea solosolo na maua le togi maualalo, ae o lo'o maua pea se vaega itiiti o vaega.
Afai e leai ni au mea e su'eina, o se su'ega mama faigofie e mafai ona fesoasoani ia te oe e iloa ai pe o le ie o le filifiliga sili lea mo matapulepule.
Na taʻua e Dr. Scott Segal, o le taʻitaʻifono o le anesthesiology i le Wake Forest Baptist Health: "Tuʻu i lalo o le malamalama," na ia suʻesuʻeina talu ai nei ni matapulepule.“Afai e faigofie lava ona ui atu le moli i totonu o le alava ma toetoe a e iloa atu le alava, o lona uiga e le o se ie lelei.Afai e lalaga oe i se mea e sili atu le mafiafia ma e le o tele le malamalama, o le mea lena e te manaʻo e faʻaaoga ai mea.”
Fai mai le au suʻesuʻe e taua le manatua o suʻesuʻega fale suʻesuʻe na faia i lalo o tulaga lelei e aunoa ma ni gaogao poʻo ni avanoa i le matapulepule, ae o le suʻega metotia e maua ai se auala e faʻatusatusa ai mea.E ui lava e foliga mai e maualalo le maualuga o le faʻamamaina o nisi matapulepule fale, o le toʻatele o tatou (nofo i le fale ma vaʻavaʻai mamao i nofoaga faitele) e le manaʻomia le maualuga o le puipuiga e manaʻomia e le aufaigaluega fomaʻi.Ae o le mea e sili ona taua, o soo se ufimata e sili atu nai lo le leai o se ufimata, aemaise lava pe afai o se tasi na aʻafia i se siama ae na te le iloa le siama o loʻo ofuina.
O le lu'itau tele i le filifilia o se mea matapulepule e fai e le tagata lava ia o le su'eina lea o se ie e mafiafia e pu'eina ai siama, ae manava ma lava e ofuina moni.O nisi mea o lo'o ta'uta'ua i luga o le Initaneti e maualuga togi fa'amama, ae o nei mea e le pala.
Wang Wang, polofesa lagolago o le inisinia o le siosiomaga i le Iunivesite o Saienisi ma Tekinolosi i Misuri, sa galulue faatasi ma ana tamaiti aʻoga faauu i luga o tuʻufaʻatasiga eseese o mea faʻapipiʻi tele, e aofia ai faʻamama ea ma ie.Fai mai Dr. Wang: “E te manaʻomia se mea e mafai ona aveese lelei ai vaega, ae e manaʻomia foʻi ona e mānava.”Na manumalo Dr. Wang i le International Aerosol Research Award i le tautoulu talu ai.
Ina ia faʻataʻitaʻiina mea faʻapitoa i aso taʻitasi, e faʻaogaina e saienitisi metotia e pei o le faʻaaogaina e suʻe ai ufimata faʻafomaʻi, ma e ioe tagata uma o tagata fomaʻi o loʻo aʻafia i tui maualuga o le siama ona o le asiasi atu i tagata mamaʻi e tatau ona tuusaunoa mai tupe faʻaalu.O ufimata fa'afoma'i sili ona lelei-e ta'ua o le N95 gas masks-fa'amama a itiiti ifo i le 95% o vaega laiti e pei o le 0.3 microns.I se eseesega, o se matapulepule tipitipi masani (faia i le faʻaogaina o se ie faʻapipiʻi faʻataʻifaʻailoga faʻatasi ma tautaliga faʻamaʻi) o loʻo i ai le faʻaogaina lelei o le 60% i le 80%.
Na fa'ata'ita'iina e le 'au a Dr. Wang ituaiga e lua o fa'amama ea.O le faamama HVAC e faʻaitiitia ai allergies e sili ona lelei, faʻatasi ai ma le tasi vaega e puʻeina le 89% o vaega ma lua faʻamau e puʻeina le 94% o vaega.O le faamama o le ogaumu e pu'eina le 75% o le vai i ni laulau se lua, ae e mana'omia ni laulau e ono e o'o atu i le 95%.Mo le su'eina o se faamama e tutusa ma le fa'ata'ita'iga, va'ai mo se fa'ailoga la'ititi e fa'atatau i lipoti lelei (MERV) o le 12 pe sili atu, po'o se fa'avasegaga fa'atino e 1900 pe maualuga atu.
O le fa'afitauli i fa'amama ea e mafai ona latou pa'u'u ai ni alava laiti e mafai ona manava mata'utia.O le mea lea, afai e te manaʻo e faʻaoga se faamama, e te manaʻomia le sanuisi le faamama i le va o laupepa e lua o le ie cotton.Fai mai Dr. Wang o se tasi o ana tamaiti aʻoga faʻauʻu na faia lana lava ufimata e tusa ai ma faʻatonuga i le CDC video, ae faʻaopoopoina ni vaega o mea faamama i le sikafu sikuea.
Na maua foi e le au a Dr. Wang e faapea, pe a faaaoga ie e masani ona faaaoga, e lua ie e maua ai le puipuiga e itiiti ifo nai lo le fa.O se pusa aluga e 600-filo e mafai ona pu'eina na'o le 22% o fasimea pe a fa'aluaina, ae o fa'apapa e mafai ona pu'eina toetoe lava 60% o vaega.O se sikafu fulufulu mafiafia e fa'amama ai le 21% o vaega ninii i vaega e lua ma le 48.8% o vaega ninii ile fa vaega.O le solosolo 100% cotton na sili ona leaga, e na'o le 18.2% pe a fa'aluaina, ae na'o le 19.5% mo fa'avae.
Na fa'ata'ita'i fo'i e le 'au fa'amama kofe a Brew Rite ma Natural Brew ato.A fa'aputuina fa'aputu kofe i ni laulau se tolu, e 40% i le 50% le fa'amama fa'alelei, ae o lo latou fa'aogaina o le ea e maualalo ifo nai lo isi filifiliga.
Afai e te laki e iloa le ie soosoo, fai i ai e fai se matapulepule mo oe.O suʻesuʻega na faia i le Wake Forest Regenerative Medicine Institute i Winston Salem, North Carolina, na faʻaalia ai o matapulepule fale na faia i le faʻaaogaina o ie suʻi e aoga lelei.O Dr. Segal o le Wake Forest Baptist Sanitation, o ia lea o lo'o nafa ma lenei su'esu'ega, na ia fa'ailoa mai o ie so'oga e masani ona fa'aogaina le cotton e sili ona lelei ma maualuga.I ana suʻesuʻega, o matapulepule sili ona lelei ile fale e lelei e pei o ufimata tipitipi, pe sili atu foi teisi, ma o le faʻataʻitaʻiga ole suʻega e 70% i le 79%.Fai mai Dr. Segal o le fua o le faamamaina o matapulepule fale e faʻaaoga ai ie mumu e maualalo i le 1%.
O faʻataʻitaʻiga sili ona lelei o matapulepule e faia i ni laupepa se lua o le maualuga o le mamafa o le "quilt cotton", faʻapipiʻi lua faʻapipiʻi e faia i le ie batik mafiafia, ma totonu o le ie mamoe ma fafo.ufimata fa'alua.cotton.
Na taʻua e Bonnie Browning, o le faatonu sili o le American Sewing Manufacturers Association, o ie soosoo e sili ona lalagaina i le cotton ma le batik ie, e tumau pea i luga o le taimi.Fai mai Ms. Browning, o le tele o masini su'isu'i e na'o le lua vaega o ie e mafai ona taulimaina pe a fai ni matapulepule fa'apipi'i, ae o tagata e manana'o i ni vaega se fa o le puipuiga e mafai ona ofuina ni matapulepule se lua i le taimi.
Fai mai Ms. Browning talu ai nei na ia faʻafesoʻotaʻi ma le ie soosoo i luga o le Facebook ma faʻalogo ai i leo o tagata e 71, na faia toetoe lava 15,000 matapulepule i le aofaʻi.Na faapea mai Ms. Browning, o lē e nofo i Paducah, Kentucky: “E matuā lavelave lava a matou masini suisui.”E tasi le mea e maua e le to'atele o tatou o le nanaina o ie.
O i latou e le su'isu'i e mafai ona fa'ata'ita'i le ufimata gaugau o le origami na faia e Jiang Wu Wu, o se polofesa fesoasoani i totonu o le fale i le Iunivesite o Indiana.Ua lauiloa Ms. Wu i ana galuega taulima gaugau mata'ina.Fai mai a ia talu ai na fautua mai lona tuagane i Hong Kong (e masani lava pe a fai se matapulepule), na amata ona ia mamanuina se ituaiga gaugau ma se mea faafomai ma faufale e taʻua o Tyvek ma se ato gaogao.ufimata.lea.(DuPont, le gaosiga o Tyvek, fai mai i se faʻamatalaga e faʻapea na mamanuina Tyvek mo lavalava faʻafomaʻi nai lo ufimata.) O le faʻapipiʻiina o matapulepule mamanu e maua i luga o le initaneti e leai se totogi, ma o le vitio o loʻo faʻaalia ai le gaugau.I suʻesuʻega na faia e le Iunivesite o Misuri ma le Iunivesite o Virginia, na iloa ai e saienitisi na aveese e le taga masini le 60% i le 87% o vaega.Ae ui i lea, o nisi ituaiga o taga vacuum atonu e aofia ai fiberglass pe sili atu ona faigata ona manava nai lo isi mea, o lea e le tatau ona faʻaaogaina.Na fa'aaoga e Ms. Wu se ato mai le EnviroCare Technologies.Na ta'ua e le kamupani e le fa'aaogaina alava tioata i totonu o ana taga pepa ma taga fibre synthetic.
Fai mai Ms. Wu: “Ou te manao e fai se filifiliga mo tagata e le suisui,” o lana tala lea.O loʻo talanoa o ia i vaega eseese e suʻe isi mea e aoga i le gaugau o matapulepule."I le vaʻai atu i le le lava o mea eseese, e oʻo lava i le taga vacuum e ono uma."
O le mafiafia masani o loʻo faʻaaogaina e saienitisi o loʻo faia le suʻega o le 0.3 microns aua o le fua faʻatatau lea o loʻo faʻaaogaina e le National Institute of Occupational Safety and Health mo masks faafomaʻi.
Na taʻua e Linsey Marr, o se saienitisi aerosol i Virginia Tech ma se tagata poto faʻasalalau faʻamaʻi, o le auala faʻamaonia mo respirators ma HEPA filiga e taulaʻi i le 0.3 microns, ona o vaega laiti e sili ona faigata ona puʻeina.Fai mai a ia, e ui lava e foliga mai e le talafeagai, o vaega laiti e laʻititi nai lo le 0.1 micron e sili atu ona faigofie ona puʻeina ona e tele a latou gaioiga faʻafuaseʻi e mafua ai ona paʻu i alava faamama.
“Tusa lava pe tusa ma le 0.1 microns le coronavirus, o le a opeopea i lapopoa eseese mai le 0.2 i le selau microns.E mafua ona o tagata e faʻamatuʻu le siama mai le manava manava, lea e tele foi masima.Polotini ma isi mea,” Dr. Marr, e tusa lava pe o le vai o loʻo i totonu o matāua e faʻafefe atoa, o loʻo i ai pea le tele o masima, ma o polotini ma isi mea e totoe o loʻo tumau pea i foliga o mea malo pe pei o se gel.Ou te manatu o le 0.3 microns o loʻo aoga pea mo le taʻitaʻiga aua o le laʻititi laʻititi o le faʻamamaina o le a faʻataʻamilo i lenei lapopoa, o le mea lea e faʻaogaina e le NIOSH.”


Taimi meli: Ian-05-2021